BIOPOLITIKA MENSTRUACIJE U MAĐARSKOJ: NEKAD I SAD - Sándor, Judit (Pravni zapisi, 2025)
Ovaj članak se fokusira na posleratnu Mađarsku, uključujući prelazak iz državnog socijalizma u rani kapitalizam. Ovo je posebno važna era jer je tokom decenija hladnog rata jedna od glavnih tvrdnji bila da su socijalna prava i blagostanje, uključujući pravo na zdravstvenu zaštitu, bili primereni u državnom socijalizmu i mnogo napredniji nego u državama zapadnog sveta. Međutim, ovaj članak tvrdi da iako su u određenim jurisdikcijama i oblastima prava na socijalnu zaštitu bila unapređena, ona nisu iskorenila patrijarhalne stavove. Zanemarivanje žena tokom njihovog ciklusa takođe pokazuje da zaštita majčinstva nije automatski uticala na adekvatnu zaštitu prava žena. Ipak, iako su prava žena na socijalnu i ekonomsku zaštitu bila nerazvijena, postignuta su neka značajna dostignuća u oblastima zaštite materinstva i brige o deci.