REFORME BEZ REFORMIRANJA: TRENDOVI LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE I DECENTRALIZACIJE U HRVATSKOJ - Đulabić, Vedran; Lopižić, Iva (Pravni zapisi, 2025)
Cilj rada je prikazati, analizirati i raspraviti promjene u hrvatskom sustavu lokalne samouprave te procijeniti koji su njihovi pokretači, mogu li se te promjene smatrati pravim reformama te zašto do nekih promjena, a do drugih ne. Članak pokriva 30-godišnji raspon razvoja hrvatske lokalne samouprave – od ranih 1990-ih, kada je uvedena moderna lokalna samou- pravu, do 2000-ih, kada je Hrvatska prešla na sustav temeljen na političkoj decentralizaciji te nedavne reforme. Pokazuje se da je bilo nekoliko pravih reformi lokalne samouprave koje su otvorile i riješile vrlo važna pitanja, dok se ostale „reforme“ uglavnom mogu opisati kao djelomične promjene koje se događaju kada za to postoji značajna politička volja ili pod jakim vanjskim pritiscima. Politički akteri i njihova uloga veto igrača (veto players) zajedno s ovisnošću o prijeđenom putu (path dependency) ostaju ključni doktrinarno-teorijski čimbenici koji objašnjavaju razvoj lokalne samouprave u posljednja tri desetljeća u Hrvatskoj.