UTICAJ KLIMATSKIH PROMENA NA ZDRAVLJE LJUDI: DA LI ZAKONODAVSTVO U SRBIJI NA ADEKVATAN NAČIN ODGOVARA NA IZAZOVE? - Sofija Nikolić Popadić (Pravni zapisi, 2025)
Posledice klimatskih promena su brojne: od ekstremnih događaja, kao što su vremenske nepogode sa velikom količinom padavina, do ekstremnih suša, koje traju nekoliko meseci u delovima planete gde to nije bilo uobičajeno u ranijim decenijama. Efekti klimatskih promena imaju značajan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje stanovništva. U radu smo se fokusirali pre svega na prepoznavanje sve intenzivnijih posledica klimatskih promena u Srbiji i njihovog uticaja na zdravlje ljudi. Nakon toga smo rad posvetili analizi i traženju odgovora na pitanje da li je opasnost od klimatskih promena po zdravlje ljudi prepoznata u strategijama i zakonodavstvu u Srbiji, i ako jeste, da li propisi u Srbiji na adekvatan način odgovara na te izazove. Rezultati istraživanja pokazuju da veza između uticaja klimatskih promena i zdravlja ljudi nije prepoznata u svim relevantnim zakonima. Postoji potreba za poboljšanjem u ovim oblastima, zbog čega smo u radu dali preporuke za izmene zakona.