VLADAVINA PRAVA, PODELA VLASTI I BIG TECH - Sahadzic, Maja (Pravni zapisi, 2025)
Rastući uticaj velikih tehnoloških kompanija (Big Tech), podstaknut tehnološkim razvojem i platformizacijom, predstavlja izazov tradicionalnim shvatanjima vladavine prava i podele vlasti. Akumulacijom funkcija koje su tradicionalno bile rezervisane za državu, Big Tech deluje često izvan domašaja uobičajenih instrumenata i mehanizama kontrole i odgovornosti. U tom svetlu, ovaj rad kritički ispituje ograničenja koja uspon privatne (tehnološke) moći nameće vladavini prava i principu podele vlasti. Rad započinje analizom klasičnog razumevanja ovih ustavnih principa, nakon čega sledi razmatranje savremenih izazova koje nameće Big Tech. Analiza se zatim usmerava na rastuću privatnu (tehnološku) moć Big Tech-a kao četvrtog stuba podele vlasti. Na kraju, rad se završava diskusijom o potrebi za saradnjom i koordinisanim upravljanjem između države i Big Tech-a, zaključujući upućivanjem na prilagodljivost tradicionalnih koncepcija vla- davine prava i podele vlasti.