MENSTRUACIJA NA RADU NE BI TREBALO DA BUDE PROBLEM – TAČKA! - Petrović, Mila D (Pravni zapisi, 2025)
Iako je normalan deo ženske biologije, menstruacija i dalje predstavlja izvor tabua, stigme, predrasuda i praksi koje stvaraju dalje rascepe u već teško podeljenom društvu. Ne samo da je takva situacija nepravedna i prilično uvredljiva, već ona stvara i probleme u radnoj sredini. Sama činjenica da žena ima menstruaciju dovodi je u opasnost da bude percipirana kao nesposobna, stvara potencijalne higijenske i logističke probleme i, u određenom broju slučajeva, prilično otežava mogućnost zaposlenih žena da obavljaju svoj posao. Takva situacija zahteva politike koje mogu da zadovolje potrebe zaposlenih u menstrualnom ciklusu, kao i da pruže zaštitu od bilo kakvog neželjenog ponašanja koje bi moglo da ovu urođenu biološku osobinu pojedinca pretvori u oružje. Stoga je svrha ovog rada da analizira položaj zaposlenih koji imaju menstruaciju na poslu, kao i moguće politike koje poslodavac može uvesti kako bi olakšao njihov položaj.