SUDSKA SAMOUPRAVA U SRBIJI: IZAZOVI I REZULTATI KVANTITATIVNOG PRISTUPA - Knežević Bojović, Ana; Ćorić, Vesna (Pravni zapisi, 2024)
Od 2000. godine, pravni okvir kojim se reguliše pravosuđe u Srbiji stalno se menja, u pokušajima da se ojača nezavisnost pravosuđa i sudska samouprava, a pod uticajem spoljašnjeg uslovljavanja EU. Indeks sudske samouprave koji su razvili Šipulova et al. autorke koriste kao glavni metodološki alat, kako bi utvrdile u kojoj meri je postignuti nivo sudske samouprave u Srbiji od 2003. do 2023. godine u skladu sa zahtevima koji proizilaze iz mehanizama spoljašnjeg uslovljavanja. Istraživanje pokazuje da u Srbiji sudije učestvuju u donošenju odluka u više od 50% pitanja koja su značajna u tom kontekstu, a primećen je i rast stepena sudske samouprave u Srbiji. Ovakav rezultat u skladu je sa zahtevima spoljašnjeg uslovljavanja i sa de iure primenom modela pravosudnog saveta. Istraživanje ukazuje i na ograničenja primenjenog metodološkog pristupa, te osvetljava potrebu za sveobuhvatnim ispitivanjem de facto stepena sudske samouprave, uz uvažavanje svih elemenata složenog načela vladavine prava.