PRAVNE POSLEDICE POSEBNIH PORESKIH REŽIMA ZA PREDUZETNIKE U POSTTRANZICIONIM EKONOMIJAMA - Tiutiuriukov, Vladimir (Pravni zapisi, 2024)
Ovaj članak daje uporednu pravnu analizu prakse četiri posttranzi- cione ekonomije (Češke, Kazahstana, Rusije i Srbije) sa posebnim poreskim režimima za preduzetnike od 1990-ih godina do danas. Od zemlje do zemlje analiziramo kriterijume prihvatljivosti i glavne elemente svakog posebnog poreskog režima – bilo da se zasniva na paušalnom porezu, na oporezivanju pripisanog dohotka ili na oporezivanju stvarnog prihoda, i to za postojeće i za ukinute režime. Analiziraju se i njihove pravne implikacije. U zaključku, u radu se porede i suprotstavljaju njihove karakteristike kako bi se identifikovale njihove prednosti (kao što su doslednost poreskog sistema, smanjenje tereta ispunjavanja poreskih obaveza, automatsko prilagođavanje na inflaciju) i nedostatke (neizvesnost za poreske obveznike, podložnost zloupotrebi zakona i izbegavanju poreza).