OSVRT NA ISTOVETNOST PRAVA U DIGITALNOM I STVARNOM OKRUŽENJU - Crnić-Grotić, Vesna; Maslo Cerkic, Sejla; Milašiūtė, Vygantė; Pajuste, Tiina; Susi, Mart (Pravni zapisi, 2024)
Cilj članka je da ispita da li i kako koncept istovetnosti ljudskih prava onlajn i oflajn može biti opravdan. Metoda je uporedna: analizira se promena značenja i obima četiri prava pri prelasku iz nedigitalnog u digitalni domen. Prava su: obrazovanje, nediskriminacija, sloboda izražavanja i privatnost (sa naglaskom na pravu na zaborav). Istražuju se promene značenja, obaveze države i uloga privatnih aktera. Teorijska osnova je teorija nekoherentnosti digitalnih ljudskih prava koja pokazuje da onlajn i oflajn prava imaju slično značenje samo na opštem nivou. Konkretizacija istih prava dovodi do nekoherentnih slika. Nekoherentnost na konkret- nom nivou omogućava očuvanje istovetnosti na apstraktnom nivou. To je generička karakteristika ljudskih prava koja omogućava da se tvrdi da su ljudska prava nezavisna od domena.