O ANTIDISKRIMINACIONOM ZAKONODAVSTVU I DRUŠTVENIM PROMENAMA: PRILOG ZA JASNIJE RAZUMEVANJE DOKTRINE SUŠTINSKE JEDNAKOSTI - Matijevic, Milica V. (Pravni zapisi, 2024)
Doktrina suštinske jednakosti je važan aspekt teorije i prakse nastalih kroz analizu i primenu principa jednakog postupanja i zabrane diskriminacije. Doktrina se temelji na kritici takozvanog „formalnog pristupa” nejednakostima, koje sagledava kroz koncepte strukturne nejednakosti i strukturne diskriminacije. Ciljevi doktrine tiču se i pravičnijeg pristupa društvenim dobrima i očuvanja grupnih identiteta, a svoj glavni metod nalazi u antidiskriminacionom pravu. Predmet rada je odnos između po- stulata, ciljeva i prava kao osnovnog metoda doktrine suštinske jednakosti. U radu se prati razvojni put doktrine, razmatraju njena polazišta, kao i zadaci koje postavlja pred zakonodavca i sudove. Zaključak analize je da predstavnici doktrine suštinske jednakosti s pravom ističu značaj dubljih društvenih struktura za nastanak i održavanje postojećih nejednakosti, ali da greše kada u antidiskriminacionom zakonodavstvu pokušavaju da pronađu odgovor na kompleksne oblike diskriminacije.