POTREBE IZNAD PRAVA: PRAVO NA ZDRAVLJE U SOCIJALISTIČKOJ MAĐARSKOJ I NJEGOVA IMPLEMENTACIJA - Varju, Marton; Sándor, Judit (Pravni zapisi, 2024)
U socijalističkoj Mađarskoj država je preduzela istorijski važnu inicijativu kako bi zadovoljila zdravstvene potrebe stanovništva. U tom cilju, ustavom je bila predviđena zaštita zdravlja kao osnovni državni zadatak, a kasnije je zaštićeno i pravo na zdravlje. Iako je bilo formulisano kao pravo građana, pravo na zdravlje nije osnažilo pojedinca. Umesto toga, izražavalo je zajedničke društvene potrebe, kao i odgovornost i institucionalnu obavezu socijalističke države da brine o tim potrebama. Ovo naglašavanje potreba u odnosu na individualna prava imalo je presudan uticaj na praktičnu primenu prava na zdravlje. Savremene i retrospektivne politike i sociološke analize ukazuju da je zdravstveni sistem u socijalističkoj Mađarskoj prepustio pojedinca institucionalnim i profesionalnim interesima, a da je vulnerabilnost pacijenta bila često iskorišćavana.