KO RADI VIŠE, A KO PAMETNIJE? POREĐENJE SUDIJSKE PRODUKTIVNOSTI U EVROPSKIM ZEMLJAMA - Spaić*, Bojan; Djordjević**, Mila (Pravni zapisi, 2024)
U ovom radu (1) analiziramo postojeći teorijski okvir za razumevanje relacije između sudijske produktivnosti i sudske efikasnosti, (2) upoređujemo sudijsku produktivnost u različitim instancama u Srbiji tokom 2020. godine, (3) upoređujemo sudijsku produktivnost u Srbiji sa produktivnošću sudija u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Austriji i Norveškoj za istu godinu, (4) ispitujemo sudijsku normu koja je predviđena zakonom za srpske sudije. Autori zaključuju da su srpske sudije rešile više predmeta u svim instancama u 2020. godini (samo Austrija u prvom stepenu ima veći broj rešenih predmeta po sudiji), dok istovremeno ne ispunjavaju sudijsku normu koja je postavljena zakonom. Takođe, autori konstatuju veliku razliku u broju rešenih predmeta po sudiji u sudovima u Srbiji, ali se to ne odražava na ocenjivanje sudija u Srbiji, jer je 485 ocenjenih sudija od ukupno 505 sudija dobilo ocenu „izuzetno uspešno obavljaju funkciju sudije” za 2020. godinu.