PREVELIKA ZAVISNOST AFRIČKIH SUDOVA I POSLOVNOG OKRUŽENJA OD ENGLESKOG PRAVA I SUDSTVA: NEGATIVNI ODRAZ NA RAZVOJ AFRIČKIH PRAVNIH I EKONOMSKIH SISTEMA - Iheme, Williams Chima (Pravni zapisi, 2024)
Nekritička transplantacija engleskog prava od strane anglofono-afričkih zakonodavaca i sudija kao i njihov neuspeh da u dovoljnoj meri prilagode engleske pravne koncepte idiosinkratičnim društveno-ekonomskim uslovima u Africi nesumnjivo doprinose održavanju hegemonije engleskog prava. U članku se tvrdi da prevelika zavisnost afričkih kompanija u rešavanju ugovornih sporova od engleskog prava i prakse sudova nije nužno posledica njihovog navodnog izuzetnog kvaliteta, već najpre preuveličavanja kvaliteta i značaja engleskog pravnog sistema od strane njegovih pobornika. Analiza koristi zanimljive primere kako bi se prikazali neki negativni efekti korišćenja/preteranog oslanjanja na englesko pravo i sudstvo od strane afričkih preduzeća za rešavanje ugovornih sporova. U radu se tvrdi da anglofono-afrički zakonodavci, sudije i pravni stručnjaci treba da se izmaknu iz senke engleskog prava i da osmisle autohtone pravne procese koji odgovaraju senzibilitetu i društveno-ekonomskom okruženju Afrike.