THE UTICAJ MODERNIH TEHNOLOGIJA NA PRAVNU SIGURNOST U PORESKOM PRAVU: NOVI HORIZONT - Kostić, Svetislav V.; Jerinić, Jelena (Pravni zapisi, 2023)
Ubrzane reforme srpskog poreskog prava, najčešće zasnovane na komparativnim uzorima, dovele su do značajnog obima takozvanog zakona u mirovanju budući da zbog nedostatka znanja i iskustva sistem nije bio spreman za njegovu primenu. Članak istražuje neke aspekte legitimnosti srpskog poreskog zakonodavstva, na prvom mestu posledice neusaglašenosti između propisa i načina na koji se poreski obveznici ponašaju, pri čemu su se autori oslanjali na slučaj oporezivanja takozvanih frilensera. Pažnja je usmerena na ključna pitanja pravne sigurnosti koja nastaju iz sudara promena koje su posledica savremenog doba i primene statičnih poreskih normi na okolnosti koje su bile nezamislive u vreme njihovog usvajanja. Istraživanje pokazuje da srpski propisi i relevantna praksa ne pružaju efikasnu zaštitu u ovakvim slučajevima, između ostalog jer princip legitimnih očekivanja kod nas još uvek nije naišao na značajniji odjek. Predlaže se institucionalni mehanizam koji uključuje izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i barem jedan krug javnih konsultacija u cilju otklanjanja pravne nesigurnosti prouzrokovane neadekvatnom primenom poreskih zakona.