POSTHUMNA OPLODNJA: ŽIVOT POSLE SMRTI? - Barać, Ivana (Pravni zapisi, 2023)
Predmet rada je analiza posthumne oplodnje na međunarodnom i nacionalnom nivou. Autorka analizira pravni sistem Velike Britanije, kao države koja ima permisivni stav prema posthumnoj oplodnji, a potom i pravni sistem Francuske, kao države sa negativnim stavom prema posthumnoj oplodnji. Analizi su podvrgnute i zakonske norme srpskog prava koje zabranjuju posthumnu oplodnju. Zakonske norme sagledane su iz perspektive jedne privatne inicijative koja je upućena nadležnim državnim organima Srbije. Iako autorka razume da neplodnost predstavlja veliku prepreku u životu svakog čoveka, zaključuje da su predložene izmene jednostrane jer se njima zanemaruje činjenica da one treba da budu deo pravnog okvira sa kojim ujedno moraju biti usklađene. Upravo zato, a kako među državama nema konsenzusa o dozvoljenosti posthumne oplodnje, autorka ističe da srpski zakonodavac, u ovom trenutku, ne čini povredu prava pojedinaca propisujući zabranu posthumne oplodnje.