KRIZA LEGITIMITETA U INVESTICIONOJ ARBITRAŽI: VEŠTAČKA INTELIGENCIJA KAO POTENCIJALNI SPASILAC - Dar, Wasiq; Praštalo, Boris (Pravni zapisi, 2023)
Sveobuhvatni uticaj veštačke inteligencije (VI) nije izuzeo ni arbitražu. Zainteresovane strane već nastoje ne samo da izuče trenutne posledice upotrebe veštačke inteligencije u arbitraži nego i da diskutuju o njenoj budućoj upotrebi. U raspravi se često može čuti o mogućnosti da VI u nekoj doglednoj budućnosti zameni čoveka u ulozi arbitra. Fokus ovog rada je na VI u kontekstu investicione arbitraže. Ovaj vid rešavanja sporova između država i investitora se suočava sa nizom kritika zbog svojih navodnih nedostataka. Cilj ovog članka je da ispita mogućnost upotrebe VI u budućnosti sa ciljem da se otklone navodni nedostaci zbog kojih danas mnogi govore o egzistencijalnoj krizi investicione arbitraže, ili krizi legitimiteta. U svetlu svega navedenog, ovaj rad prvo analizira doprinos kako ljudskog, tako i drugih faktora koji su doveli do krize legitimiteta. Zatim, rad ispituje podobnost VI da deluje u ulozi arbitra. Zaključci ovog rada će ne samo postaviti osnovne postulate za upotrebu VI u investicionoj arbitraži nego će dati i spekulativni stav o tome da li će VI na kraju iz korena izmeniti celi sistem investicione arbitraže.