ODGOVORNOST POSLODAVCA U SRBIJI ZA ŠTETU PROUZROKOVANU POVREDOM NA RADU: SLUČAJ PROFESIONALNIH SPORTISTA - Petrović, Mila D (Pravni zapisi, 2023)
Pravo na bezbednost i zdravlje na radu jedno je od osnovnih ljudskih prava na radu, koje je zagarantovano najvišim međunarodnim i domaćim pravnim instrumentima. U srpskom pravu takvo pravo je zagarantovano, najpre, samim Ustavom, a zatim Zakonom o radu i Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, kroz norme koje detaljnije pristupaju ovom pitanju. Ove norme otelotvorene su pre svega u određenim obavezama poslodavca, u cilju obezbeđenja bezbednosti i zdravlja na radu prvenstveno zaposlenih kod poslodavca. S druge strane, u slučajevima kada poslodavac ne uspe da obezbedi bezbedno i zdravo radno okruženje, pa čak i u slučajevima kada do povrede dođe iako je sve u ovom procesu urađeno kako treba, postavlja se pitanje odgovornosti poslodavca za štetu koja je povredom prouzrokovana. U ovom radu autorka stoga daje detaljnu analizu ove problematike, s posebnim osvrtom na pitanje odgovornosti za štetu koja je na ovaj način naneta sportistima u statusu zaposlenih lica.