KOLIKO KOŠTA ADVOKATSKI PRIPRAVNIK? O KARAKTERISTIKAMA OBAVLJANJA PRIPRAVNIČKOG STAŽA U ADVOKATSKIM KANCELARIJAMA U SRBIJI - Đorđević, Mila; Vlajić, Milica (Pravni zapisi, 2023)
Namera rada je da se prikaže položaj advokatskih pripravnika u Srbiji. U prvom delu rada dat je teorijski okvir istraživanja, kao i pregled normativnog položaja advokatskih pripravnika, dok su u drugom delu prikazani metodološki okvir istraživanja i analiza prikupljenih podataka na osnovu odgovora 517 ispitanika. Rezultati istraživanja potvrđuju hipotezu o prenošenju efekata raslojavanja unutar advokatske profesije kao posledice aktuelnih društveno-ekonomskih promena na položaj advokatskih pripravnika, pružajući i uvid u lična iskustva i izazove u vezi sa obavljanjem pripravničkog staža, te navode na preispitivanje pravne regulative kojom su definisani prava i obaveze advokatskih pripravnika.