VLADAVINA PRAVA, POVERENJE I KONKURENCIJA: HOĆE LI SPED-PRO PROMENITI ZAŠTITU OSNOVNIH VREDNOSTI EU? - Grabowska-Moroz, Barbara (Pravni zapisi, 2022)
Praksa Suda pravde Evropske unije, zasnovana na predmetu LM, pretrpela je dosta kritika u kojima se navodi da je veoma teško, ako ne i nemoguće, dokazati pretnje zakonitom postupku u pojedinačnom slučaju. Centralno pitanje koje se postavlja jeste dozvoljenost ograničavanja međusobnog poverenja između država članica zbog potencijalnog kršenja osnovnih prava u jednoj od njih. U nedavnom predmetu Sped-Pro, Opšti sud je odlučio da primeni navedeno pitanje na novu oblast prava Evropske unije – pravo konkurencije – ne menjajući mnogo suštinu pitanja. Pokušavajući da zaštiti međusobno poverenje između država članica, Sud nije stvorio delotvorna sredstva za zaštitu vladavine prava u državama članicama. To takođe dovodi u opasnost načelo uzajamnog poverenja.