MANJE JE VIŠE? O BROJU SUDIJA I SUDIJSKOJ EFIKASNOSTI - Spaić, Bojan; Đorđević, Mila (Pravni zapisi, 2022)
U ovom radu bavimo se odnosom između relativnog broja sudija u okviru jedne jurisdikcije i efikasnosti pravosuđa. Da bismo utvrdili kako broj sudija utiče na efikasnost, upoređujemo podatke o pravosuđu iz šest zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Austrije i Norveške. Analiza je zasnovana na podacima prikupljenim u 2018. godini od strane CEPEJ-a i Indeksa vladavine prava World Justice Report-a za 2018. godinu. Zaključujemo da se efikasnost pravosuđa ne povećava sa povećanjem broja sudija u jednoj jurisdikciji.