PREISPITIVANJE INSTITUCIONALNOG MODELA EU ZA PRIMENU PRAVA KONKURENCIJE: KOLIKO VLADAVINE PRAVA JE DOVOLJNO? - Marković-Bajalović, Dijana (Pravni zapisi, 2022)
EU institucionalni i proceduralni model za primenu prava konkurencije bio je podvrgnut kritikama još od vremena ranih šezdesetih godina XX veka, kada se započelo sa primenom pravila konkurencije iz Ugovora o osnivanju EEZ. Kritike su bili pretežno inspirisane uočenom fundamentalnom suprotnošću između, s jedne strane, zaprećenih (i sve češće izricanih) visokih novčanih kazni za počinioce povreda konkurencije i, s druge strane, inkvizitornog upravnog postupka u kome se povrede konkurencije ispituju i kazne izriču. EU modelu osporena je kompatibilnost sa članom 6 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ove kritike podstakle su institucije EU da početkom dvehiljaditih godina preduzmu korake u cilju unapređenja institucionalnog i proceduralnog okvira za primenu prava konkurencije. Taj proces još uvek nije okončan. Naprotiv, čini se da je Direktiva 1/2019 o ovlašćenjima tela nadležnih za konkurenciju podstakla dodatne kontroverze koje se tiču usklađenosti postojećih institucionalnih modela država članica EU sa načelom vladavine prava. U ovom članku autorka analizira razvoj EU institucionalnog i proceduralnog modela za primenu prava konkurencije, zasnovanog pretežno na sekundarnim izvorima prava EU i odlukama Suda pravde. Autorka preispituje EU model, najpre u svetlu misli Škole ordoliberala, kao začetnika ideje o nezavisnom antimonopolskom organu, a zatim u svetlu presuda Evropskog suda za ljudska prava i upravnopravnih modela za primenu prava konkurencije u dvema „starim” državama članicama EU – Nemačkoj i Francuskoj. U zaključku autorka identifikuje najkrupnije nedostatke EU modela sa aspekta načela vladavine prava i predlaže moguća rešenja za njihovo eliminisanje.