DOKUMENT U SLUŽBI ZAKLJUČENJA UGOVORA I PRENOSA PRAVA: PREPLITANJE RIMSKE I GRČKE PRAVNE TRADICIJE U VIZANTIJSKOM PRIVATNOM PRAVU - Ilić, Tamara (Pravni zapisi, 2022)
Kupoprodajni ugovor, u grčkim dokumentima nazvan πρᾶσις καὶ ἀγορασία, prema svojoj dvostrukoj prirodi, ili samo πρᾶσις, prigodan je za analizu različitih pravnih pitanja. Istražujući vizantijski tipski dokument πρατήριον ἔγγραφον u radu želimo da istražimo prirodu kupoprodajnog ugovora u tom pravnom sistemu. Diplomatičke formule sadrže podatke o saglasnosti volja ugovornih strana, kao i frazu da je dokument sastavljen „radi sigurnosti”, što dovodi u pitanje formalnost tog pravnog posla. U radu je takođe razmatrana uloga dokumenta u sticanju, odnosno prenosu stvarnog prava, s obzirom na to da je sporno da li sastavljanje i predaja dokumenta impliciraju i te radnje. Metodološki pristup podrazumeva jezičko tumačenje klauzula i tipiziranih diplomatičkih formula u dokumentima, kao i odredaba u pravnim zbirkama, koje dopunjuje komparativnoistorijski metod.