PRAVO KONKURENCIJE U ERI INTERNETA INTELIGENTNIH UREĐAJA - Nikolic, Igor (Pravni zapisi, 2022)
Internet inteligentnih stvari (IIS) uvodi mobilnu internet vezu u mnoge ekonomske sektore. Od 5G standarda se očekuje da igra ključnu ulogu u povezivanju različitih uređaja. Međutim, uvođenje mobilne internet veze zahteva od raznolike grupe kompanija licenciranje patenata esencijalnih za 5G standard. Trenutno, jedno od glavnih pitanja pred Evropskom komisijom je kako efektivno licencirati esencijalne patente u IIS. Pravo konkurencije se često navodi kao moguće rešenje koje bi ili direktno regulisalo određenje prakse u licenciranju ili bi trebalo da se povuče i omogući privredi da kolektivno dogovara o najboljim rešenjima za licenciranje esencijalnih patenata. Autor analizira tri situacije u kojima se razmatra odgovarajuća uloga prava konkurencije: i) odbijanje licenciranja patenata na različitim nivoima proizvodnje; ii) kolektivno formiranje cena za standard i iii) kolektivno licenciranje patenata. U članku se posebno razmatra svaka situacija i analizira odgovarajuća uloga prava konkurencije u doprinošenju efikasnom licenciranju esencijalnih patenata u IIS.