POSTUPANJA INTERNET OPERATORA POVODOM NAVODNOG KRŠENJA AUTORSKIH PRAVA – ZAKONODAVSTVO I PRAKSA U SRBIJI - Reljanović, Mario Lj (Pravni zapisi, 2013)
Istraživanje obuhvata analizu aktuelnog sukoba interesa kada je reč o tri prava: pravu na privatnost komunikacije, pravu na zaštitu podataka o ličnosti i autorskom pravu. Ove tri grupe prava su predmet analize u svetlu važećih propisa Republike Srbije zbog konflikta koji postoji prilikom korišćenja elektronskih komunikacija radi kršenja autorskih prava. Ovaj konflikt je naročito došao do izražaja prilikom analize postupanja internet operatora u Srbiji koji su koristili tzv. „zadržane podatke“ o korisnicima da bi reagovali na navodna kršenja autorskih prava. Rad se fokusira na postupanja operatora, korisnika i nosilaca autorskih prava, stavljajući akcenat na nedostatke postojećeg sistema zaštite koji se neizbežno manifestuju kroz kršenje prava na privatnost komunikacije i prava na zaštitu podataka o ličnosti.