KANARINCI U RUDNIKU UGLJA: URUŠAVANJE VLADAVINE PRAVA I UZAJAMNO POVERENJE - Bárd, Petra (Pravni zapisi, 2021)
Urušavanje vrednosti u Evropskoj uniji ima višestruke posledice. Ono ugrožava samu suštinu Evrope kao zajednice vrednosti. Istovremeno, ugrožava i pravna načela kao što je uzajamno priznavanje sudskih odluka zasnovano na uzajamnom poverenju koje počiva na pretpostavci da sve države članice pružaju zaštitu vladavini prava i osnovnih sloboda. Jednom kada se to poverenje naruši, pravosudni organi država članica počeće da odbijaju da sarađuju i uzajamno priznaju presude, kako ne bi postali saučesnici u kršenju individualnih prava i kako ne bi povredili Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ovaj rad zastupa stav da pravo EU mora da dozvoli takav razvoj događaja i omogući suspenziju pretpostavke uzajamnog poverenja ne samo u pojedinačnim slučajevima, kao što se danas dešava u praksi, već uopšte kada su u pitanju države članice u kojim je urušen sistem vladavine prava, kako bi se dala podrška kulturi zaštite osnovnih prava EU i ekvivalentnosti prava EU sa režimom ljudskih prava iz navedene Konvencije.