DISKRIMINACIJA I IDENTITET ROMA U SRBIJI - Bašić, Goran; Stjelja, Ivana (Pravni zapisi, 2021)
Rad je napisan na osnovu savremene pravne, sociološke i antropološke literature o problemima diskriminacije i integracije Roma i na osnovu podataka iz dva istraživanja koja smo sproveli u 2020. godini: „Istraživanje socijalnih odnosa etničkih zajednica u Srbiji“ (Institut društvenih nauka) i “Roma Equality through Increased Legal Access” (Minority Rights Group). Rezultati prvog istraživanja su zasnovani na podacima prikupljenim kvantitativnim metodama (nacionalni internet uzorak i terensko istraživanje), a podaci iz drugog istraživanja su prikupljeni kvalitativnim metodama, odnosno u razgovorima sa 42 sagovornice i 17 sagovornika na osam fokus grupa. Dovođenjem u vezu empirijskih podataka o diskriminaciji građana romske nacionalnosti sa pravnim sistemom koji bi trebalo da suzbija i postepeno elimiše svaki oblik diskriminacije ukazuje se na dubinu socijalne dimenzije ovog fenomena, ali i na nedorečenosti i slabosti samog sistema.