PRINCIPI TRANSPARENTNOG FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA KAO OSNOV KONTROLE KVALITETA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA - Zajmi, Sandra (Poslovna ekonomija, 2019)
Finansijsko izveštavanje je od velikog značaja za investitore i druge učesnike na finansijskom tržištu, kroz odluke vezane za alokaciju njihovih resursa kao i za regulatorna tela i mnoge druge korisnike. Poverenje svih ovih korisnika u transparentnost, integritet i kvalitet finansijskog izveštavanja je od suštinske važnosti za globalnu finansijsku stabilnost i uravnotežen ekonomski rast. Finansijska kriza, čije se posledice osećaju i dalje, izložila je slabosti u računovodstvenim standardima i njihovoj primeni. Ove slabosti smanjuju kredibilitet finansijskog izveštavanja, koje doprinose opštem gubitku poverenja u finansijski sistem. U nameri identifikovanja ključne uloge opšte svrhe finansijskog izveštavanja, koju ono ima za finansijski sistem, izdvojena su četiri principa od strane tela FCAG (savetodavna grupa za finansijsku krizu), koja finansijsko izveštavanje mora da ispuni. Principi transparentnog finansijskog izveštavanja su sledeći: Efektivno finansijsko izveštavanje, Ograničenja u finansijskom izveštavanju, Približavanje računovodstvenih standarda i Nezavisnost i odgovornost donosioca računovodstvenih standarda. Poboljšanja u standardima koji povećavaju transparentnost i smanjuju kompleksnost, mogu da pomognu i obnove poverenje učesnika na finansijskom tržištu i na taj način služe kao katalizator za povećanu finansijsku stabilnost i ekonomski rast. Iz tog razloga, rad se prevashodno bavi pitanjima uspostavljene standardizacije, ali i kontrole kvaliteta finansijskih izveštaja u savremenim uslovima.