Specifičnosti računovodstvenog tretmana poslovnih kombinacija (spajanja) - Đorđević, Slaviša; Mitic, Nebojsa (Poslovna ekonomija, 2019)
Stvaranje novog finansijsko-računovodstvenog entiteta, kao posledica realizovanja odgovarajućeg oblika poslovnih kombinacija (spajanja), nametnula je obavezu, pre svega, računovodstvenim autoritetima da pokušaju definisati pravila i principe na osnovu kojih će se sastaviti bilans novostvorenog entiteta. Rad tokom nekoliko decenija, kako Odbora za standarde finansijskog računovodstva pri Međunarodnoj federaciji računovođa, tako i američkog Odbora za standarde finansijskog računovodstva, imao je za posledicu usvajanje delimično usklađenih standarda kojima se reguliše materija poslovnih kombinacija. O nekim od najznačajnijih karakteristika aktuelnih standarda, ali i o preostalim razlikama između američkih Opšteprihvaćenih računovodstvenih principa (GAAP) i Međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja (MSFI) 3 – Poslovne kombinacije, raspravljaćemo detaljnije u ovom napisu.