MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA BRENDIRANJA DUVANSKIH PROIZVODA U REPUBLICI SRBIJI - Marković, Biljana; Đekić, Marija; Ravić, Nenad V (Poslovna ekonomija, 2018)
Kao sastavni element intelektualnog kapitala, brend (uz znanje, veštine i drugo) predstavlja najvredniji resurs XXI veka. Brendirani proizvodi imaju najvišu tržišnu vrednost i reputaciju. Proces izgradnje brenda sastoji se iz više faza i da bi se kreirao dobar i kvalitetan brend potrebno je vreme i usredsređenost na cilj. Ključni preduslov za razvoj i opstanak brenda jeste njegovo uspešno pozicioniranje u svesti potrošača. U radu su analizirani vodeći duvanski brendovi u svetu i u Srbiji, njihovi načini promocije, kao i društvena odgovornost duvanskih kompanija, koja postaje naročito značajna nakon donošenja zakona o zabrani oglašavanja duvanskih proizvoda. Ispitani su stavovi pušača u Srbiji o kvalitetu i cenama cigareta koje konzumiraju, o dizajnu pakovanja cigareta, zapažanju promotivnih aktivnosti duvanskih kompanija. Pored teorijskog istraživanja koje se odnosi na relevantnu literaturu, primenjeno je i empirijsko istraživanje, tj. anketiranje pušača o duvanskim proizvodima i duvanskim kompanijama. Na osnovu sveobuhvatne analize došli smo do zaključka da se duvanske kompanije, zbog zakonskih ograničenja, nalaze u takvom položaju da moraju da osmisle strategiju kojom će se na najbolji mogući način pozicionirati u svesti potrošača. Takođe, analiza pokazuje da kompanije uspešno uspevaju da dopru do potrošača reklamnim kampanjama, ali da bi trebalo da više ulažu i insistiraju na društvenoj odgovornosti koja će u budućnosti nesumnjivo imati najveći uticaj na izgradnju brenda.