INTERNA MARKETING REVIZIJA - Laban, Bogdan; Đurković-Marić, Tijana; Eremić-Đođić, Jelica M (Poslovna ekonomija, 2017)
Proces interne marketing revizije razlikuje se među turističim organizacijama u praksi. Razloge za to možemo tražiti u pogrešnim procenama, odlukama, izloženosti rizicima, itd. Okruženje u kojem se ona sprovodi podložno je svakodnevnim promenama. Sa tim u skladu, neophodno je stalno prilagođavati pre svega proces interne kontrole, a samim tim i interne revizije, odnosno interne marketing revizije. Na taj način, turističke organizacije rizik poslovanja svode na najmanju moguću meru. U dosadašnjoj praksi, glavni predmet ispitivanja bile su poslovne knjige i nedozvoljeni delikti. Razvojem turističkih organizacija dolaze do izražaja i drugi segmenti koji postaju značajni za njihov uspeh i rast. Veličina, lokacija, njihova delatnost, dobijaju poseban značaj i menjaju strukturu predmeta interne marketing revizije koja sada angažuje revizore specijaliste za oblast marketinga. U turističkim organizacijama gde upravljanje rizikom dobro funkcioniše, interne kontrole imaju smisla. To je istovremeno i put koji vodi ka tome da rezultati sprovedene interne marketing revizije u turističkim organizacijama budu zadovoljavajući.Putem interne marketing revizije u turističkim organizacijama možete sagledati da li ste u dovoljnoj meri aktivni na tržištu, putem kojih kupaca ostvarujete svoj potencijal na njemu, a možete da procenite i opseg marketinga. Interna marketing revizija u turističkim organizacijama polako se uklapa u navedeni budući model i na taj način dodaje ozbiljan doprinos poslovanju.