An impact of inflation on the neo-Keynesian Phillips curve - the case of The Republic of Serbia - Vukadinović, Simonida D; Andrejević Panić, Andrea (Poslovna ekonomija, 2024)
Filipsova kriva je postala sistematski instrument koji razrađuje makroekonomsku analizu koja pokazuje odnose između nezaposlenosti i inflacije. ilustrujući kompromis između postizanja punog angažovanja kapaciteta i održavanja stabilnosti cena. Nova kejnzijanska Filipsova kriva pretpostavlja da su inflaciona očekivanja racionalna, a ne prilagodljiva, što je zadržano od Lukasove teorije. Kao rezultat toga, postojala je nova kejnzijanska Filipsova kriva koja se razlikovala od Filipsove krive koju su razvili Fridman i Felps. Dostigavši vrhunac od 16,2% u martu, inflacija je postepeno opala na 10,2% u septembru, a posebno je pomogla smanjenjem pritiska cena hrane. Predviđena inflacija će se dodatno usporavati do kraja 2023. i tokom 2024. godine, na osnovu efekata i strožih uslova finansiranja. Iako je evidentan blagi porast u 2023. godini, očekuje se da će prosečna godišnja inflacija biti jednocifrena u 2024. godini, a da će se 2025. vratiti unutar ciljanog opsega centralne banke.U ovom radu biće predstavljena Nova kejnzijanska Filipsova kriva u Republici Srbiji, kao i makroekonomska predviđanja u zemlji.
Keywords: inflation, unemployment, model, Serbia