MACROECONOMIC DEVELOPMENTS AND THE INFLUENCE OF INFLATION ON THE PERFORMANCE OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES AND ENTREPRENEURSHIP IN SERBIA - Penezić, Nenad D; Jurakić, Marko (Poslovna ekonomija, 2024)
REZIME. Preduzetnici i mala preduzeća (MSP) danas predstavljaju pokretačku snagu nacionalne ekonomije, ključnu komponentu ciklusa inovacija i transformacije znanja u nove proizvode i procese. Značaj ovog sektora je dobro prepoznat zbog njegovog značajnog doprinosa zadovoljavanju različitih socio-ekonomskih ciljeva, kao što su otvaranje radnih mesta i mogućnosti zapošljavanja, smanjenje siromaštva, inkluzivni rast privrede, socijalna kohezija i podsticanje preduzetništva (inovacije, ideje, veštine). MSP takođe povećavaju konkurenciju među sobom, podgrevaju tržišni scenario i predstavljaju vitalne podizvođače velikim preduzećima (tzv.„savez slona i pčele“). Istovremeno, kroz noviju istoriju ovaj sektor je pokazao izuzetnu čvrstinu i otpornost na krize, rizike, neizvesnost i nesigurnost. Danas se globalna ekonomija suočava sa izuzetnim trenutkom neizvesnosti. Geopolitički rizici će biti ključna pretnja u projekcijama ekonomskih kretanja za 2024. Rastuće geopolitičke tenzije i globalni finansijski rizici, visoka inflacija, pooštravanje monetarne i fiskalne politike, nedostatak radne snage, visoke trgovinske barijere i usporavanje integracije u globalne lance vrednosti doprinose izazovnijem poslovnom okruženju za MSPP sektor. Visoka i uporna inflacija postala je jasna i prisutna opasnost za mnoge zemlje širom sveta. Cilj ovog rada je da analizira kako dinamika makroekonomskog okruženja u Srbiji, a posebno inflacija, utiču na poslovne performanse ovog sektora u kratkom i srednjem roku.
Keywords: MSPP, preduzetništvo, ekonomije u razvoju, makroekonomski razvoj, stopa inflacije, ekonomski rast.