Engleski Engleski - Kisin, Jovana; Ignajtović, Jelena; Mashovic , Azemina (Poslovna ekonomija, 2023)
Region Zapadnog Balkana usmerio je svoj ekonomski rast i razvoj kroz integraciju nacionalnih ekonomija u međunarodne trgovinske tokove. S obzirom na to da su se sve zemlje u regionu suočile sa posledicama pandemije Covid-19, ukupna uticala je i na spoljnotrgovinske odnose. Iako je Evropska unija najveći trgovinski partner zemalja regiona poslednjih decenija, prisustvo NR Kine i njen uticaj na trgovinsku razmjenu regiona sve je uočljiviji. Cilj ovog rada je da se analizira stanje spoljnotrgovinske razmene u slučaju Srbije i Severne Makedonije. kao zemlje regiona Zapadnog Balkana i da ukaže na pravce budućih trgovinskih odnosa u slučaju ove dve zemlje. Istraživanje je zasnovano na deskriptivnoj analizi podataka u periodu 2010-2020. dok su korišćeni podaci dostupni u međunarodnim i domaćim statističkim bazama podataka. Rezultati istraživanja su pokazali da je na trenutno stanje spoljne trgovine u velikoj meri uticala pandemijska kriza, ali da su perspektive uglavnom usmerene na povećanje trgovine sa EU i Kinom. Iako je u 2020. godini došlo do pada privredne aktivnosti i usporavanja globalne trgovine, vrednost spoljnotrgovinske razmene u ovim zemljama je porasla, ali uz rast spoljnotrgovinskog deficita.