MARKETINŠKO POZICIONIRANJE I BRENDIRANJE SRPSKIH VINA - Vladimirović, Ivana; Jevtić, Jelena (Poslovna ekonomija, 2023)
Svrha rada je postavljanje jasne vizije i cilja u procesu brendiranja srpskih vina na probirljivom međunarodnom tržištu. Vina proizvedena sa što manje enoloških intervencija i manipulacija, uz značajnu dozu vere i ubeđenja u kvalitet, su svakako dobra osnova za uspeh. Primenjen je metod komparacije sa vinogradarskom i vinarskom situacijom u Hrvatskoj. Najveće šanse za pozicioniranje na globalnom tržištu imaju vina od lokalnih i autohtonih sorti. Domaće vinske sorte tamjanika i prokupac mogu biti značajan brend u vinsko-gastronomskoj ponudi Srbije i idealna prilika za kreativni nastup koji se mora propratiti elegantnom vinskom etiketom i luksuznom kutijom. Veoma dobar kvalitet naših autohtonih sorti grožđa često biva prikriven prekomernim barikiranjem i pokušajima stvaranja spektakularnog vina, čime se gubi na autentičnosti. Dosadašnji nedostaci pri brendiranju na zahtevnim i prilično zasićenim tržištima se mogu prevazići zajedničkom i planiranom akcijom, gde bi bilo poželjno grupisati sve zemlje u region Balkana, što je globalnim potrošačima već poznatiji pojam.
Keywords: brendiranje, vino, autohtone sorte, Srbija, globalno tržište, pozicioniranje, autentičnost, komparativna analiza