DYNAMICS, SCOPE AND STRUCTURE OF EXTERNAL TRADE OF THE REPUBLIC OF SERBIA - Kisin, Jovana; Ignjatović, Jelena; Mašović, Azemina (Poslovna ekonomija, 2022)
Pandemija COVID-19 promenila je globalne ekonomske perspektive i dovela do prekretnice u privrednim kretanjima kako u svetu, tako iu Republici Srbiji. Osnovni cilj rada je da se detaljnom analizom ključnih pokazatelja spoljnorgovinske robne razmene sagleda pozicija i rezultati Republike Srbije u oblasti međunarodne trgovine, kako jednog od najznačajnijih indikatora privredne aktivnosti zemlje. Metodologija obrađena u radu obuhvata kvalitativne istraživačke tehnike, kao što su analiza, komparativna analiza i sinteza. Prvi deo rada se bavi trendom kretanja obima spoljnotgovinske razmene u protekle tri decenije, sa posebnim osvrtom na efekat krize izazvane pandemijom COVID-19. Druga tematska celina analizira strukturu spoljne trgovine Srbije, prema ekonomskoj nameni robe i klasifikaciji delatnosti. U fokusu trećeg dela je analiza teritorijalne raspodele spoljnotrovinske razmene Srbije po glavnim ekonomskim i georgrafskim zonama odnosno zemljama namene i porekla. Na kraju su data zaključna razmatranja. Svakako da ima dosta prostora za unapređenje spoljnotrgovinske razmene Srbije, koja pre svega treba da se fokusira na povećanje izvoza, u kvantitativnom smislu, ali da se istovremeno ne zamanje podizanje vrednosti kvaliteta i proizvoda naših proizvoda.
Keywords: spoljnja trgovina, Republika Srbija, dinamika, obim, struktura, COVID–19