PANDEMIJA COVID-19 I NESTABILNOST ROBNIH TRŽIŠTA: DOKAZI SA LONDONSKE BERZE METALA - STOJANOVIC, DRAGICA MILORAD (Poslovna ekonomija, 2021)
Rad pruža uvid u ponašanje cena obojenih metala na Londonskoj berzi tokom zdravstvene krize izazvane širenjem koronavirusa u period 22 januar - 30 oktobar 2020. Cilj rada je da se utvrdi statistički značajna relacija između broja potvrđenih slučajeva COVID-19 i cena obojenih metala bakra, aluminijuma, cinka, nikla, olova i kalaja. Da bi se došlo do rezultata, u radu je korišćena prosta linearna regresija. Nakon izveštaja Svetske zdravstvene organizacije i uvođenja restriktivnih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, rezultati regresije podržavaju  pad cena obojenih metala  na Londonskoj berzi. Takođe, rezultati sugerišu da su preduzete mere za saniranje negativnih ekonomskih posledica zdravstvene krize povezane sa rastom cena obojenih metala. Kako je ekonomski uticaj ove pandemije još uvek neizvestan, kroz indikativni pregled uticaja, sprovedeno istraživanje daje i mogućnost predviđanja cene obojenih metala u narednom vremenu. Pretpostavka da stabilnost cena na tržištu metala zavisi od stepena kontrole pandemije COVID-19, može biti osnova za neka buduća istraživanja.