ANALIZA EFIKASNOSTI MALOPRODAJE HRANE U SRBIJI - Lukić, Radojko; Vojteski Kljenak, Dragana (Poslovna ekonomija, 2021)
Kao što je poznato, problematika analize efikasnosti svih kompanija, što znači i trgovinskih, vrlo je aktuelna, značajna i složena. U kontekstu toga sve se više primenjuju matematički metodi i modeli. Imajući to uvidu, u ovom radu se istražuje efikasnost maloprodavaca hrane u Srbiji primenom AHP i DEA metoda. Od svih posmatranih kriterijuma optimizacije (nabavna vrednost realizovane robe, operativni troškovi, bruto marža i neto dobitak) najznačajniji je nabavna vrednost realizovane robe. Najefikasniji maloprodavac hrane u Srbiji je kompanija Dlhaize Serbia. Kompanija Mercator-S prem DEA analizi je neefikasna. U cilju poboljšanja efikasnosti maloprodavaca hrane u Srbiji neophodno je po ugledu na zapadne primeniti nove modele poslovanja (privatna robna marka, multikanalska prodaja, prodaja organske hrane i druge), koncepte strategijskog uprvljačkog računovodstva i pojačati digitalizaciju poslovanja.