DRŽAVNA POMOĆ ZA RURALNI RAZVOJ U EVROPSKOJ UNIJI - Domazet, Sinisa S; Jotic, Jelena V; Jesic, Jelena S (Poslovna ekonomija, 2018)
Državna pomoć nedopuštena je u skladu sa članom 107(1) Ugovora o funkcionisanju Evropske unije. Ipak, od opšte zabrane dodele državne pomoći postoje izuzeci, sadržani u Ugovoru o funkcionisanju EU i aktima sekundarnog zakonodavstva Unije. U radu su analizirane odredbe sadržane u Smernicama EU o državnoj pomoći u sektoru poljoprivrede i šumarstva, kao i u ruralnim područjima za period od 2014-2020. godine, pri čemu je stavljen akcenat na državnu pomoć za ruralni razvoj u Evropskoj uniji, kao i na mogućnosti podsticanja socijalnog preduzetništva u ruralnim područjima. Istraživanje je obuhvatilo i aktuelnu praksu Evropske komisije u ovoj oblasti. Praksa je pokazala da je Evropska komisija mahom odobravala državnu pomoć za ove namene. Socijalno preduzetništvo u funkciji maksimiziranja društvenih vrednosti i državne pomoći najosetljivijim grupama društva može dugoročno postaviti temelje ruralnog razvoja. U Evropskoj uniji je koncept socijalnog preduzetništva u savremenoj formi prisutan od 80-tih godina XX veka, dok je u Republici Srbiji u toku proces širenja ovog oblika preduzetništva. U radu su se autori rukovodili sa dva metoda: pozitivno-pravnim metodom, kao i pravno-logičkim metodom indukcije i dedukcije.