RESURSI I PERSPEKTIVE RAZVOJA INDUSTRIJSKOG I RUDARSKOG TURIZMA U SRBIJI - Muhi, Bela; Bugarin, Dejan; Miloradić, Jova (Poslovna ekonomija, 2018)
U ovom radu prikazani su primeri industrijskog i rudarskog turizma u svetu i regionu sa njihovim najbitnijim karakteristikama. Primeri su izabrani prema njihovom značaju na svetskom i regionalnom nivou, ali ujedno i kao paradigmatični u oblasti industrijskog turizma. Izdvojene su i opisane osnovne karakteristike samih lokacija i celokupne turističke ponude u okviru kojih se valorizuju vrednosti industrijskog i rudarskog nasleđa. Opisan je detaljno okvir postojeće i buduće turističke ponude na prostoru kostolačkog rudarskog basena kao prostora sa najvećom perspektivom razvoja rudarskog turizma u Srbiji. U okviru zaključka izdvojene su neophodne osnovne zajedničke karakteristike i aktivnosti koje mogu dovesti do poboljašanja efekata rudarske turističke ponude.