АНАЛИЗА КВАЛИТЕТА ПОНУДE ФОРМАЛНОГ СТРУКОВНОГ ЗДРАВСТВЕНОГ ОБРАЗОВАЊА ЉУДСКИХ РЕСУРСА У ЗДРАВСТВЕНОМ ТУРИЗМУ СРБИЈЕ - Radnovic, Branislav; Lazar, Janjic; Mitrasinovic, Dejan (Poslovna ekonomija, 2018)
Људски ресурси представљају примаран ресурс у свим индустријама. Исти је случај и са туристичком индустријом и сегментом здравственог туризма. Што је веће учешће људских ресурса у креирању и испоруци производа и услуга, то је све већи њихов утицај на успех носиоца туристичке понуде. Здравствени туризам је, можемо слободно сматрати, специфична грана туризма услед бројних карактеристика које га дефинишу. Специфичан је између осталог и по томе што постоји висок удео високо квалификованог људског фактора односно запослених различитих професионалних оријентаци у креирању туристичких услуга (здравствени радници). Управо од знања и стручности здравствених радника зависи ниво потрошње здравственог туристе, дужина његовог боравка и ниво задовољства. Како људске ресурсе чине запослени са својим специфичним вештинама, особинама и образовањем, акценат у истраживању је стављен на квалитет образовања људских ресурса у здравственом туризму, оријентишући се ка формалном струковном образовању здравствених радника у Србији.