EMPLOYMENT AND UNEMPLOYMENT OF YOUTH IN THE REPUBLIC OF SERBIA, STATE AND PROSPECTS - Vukadinović, Simonida; Ješić, Jelena S; Domazet, Sinisa (Poslovna ekonomija, 2018)
Jedan od osnovnih makroekonomskih fenomena - indikatora svake privrede, jeste stanje na tržištu rada i pitanje zaposlenosti, jer ono sobom nosi pitanje migracije, pa i problematiku opstanka malih nacija u svom ekstremnom smislu. Iako je Republika Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji već više od šest godina, pred njom je veliki broj zahteva i ciljeva koje je neophodno ostvariti za dobijanje statusa člana Unije. Svakako da je jedan od njih i makroekonomska stabilnost, koja je teško ostvariva uz veliku nezaposlenost radno sposobnog stanovništva (15,9%, 2016.), i 2,20 puta većoj stopi nezaposlenosti mladih (45%, 2016.). U radu će pored problema nezaposlenosti mladih u Srbiji i fenomena odliva mozgova, biti dat i predlog mera za rešenje problema nezaposlenosti. Takođe, biće predstavljene i uporedne analize (ne)zaposlenosti u Srbiji od početka krize, kao i projekcije kretanja radne snage do 2020. godine. Autori će ukazati i na Strategiju 2020, u segmentu koji se odnosi na tržište rada, kao i očekivane, odnosno ciljne stope zaposlenosti i predloge njihovog dostizanja, uz naglasak da je donošenje Nacionalnog okvira kvalifikacija neophodnost u cilju sinhronizacije tržišta rada Republike Srbije, kako internog tako i usklađivanje sa evropskim okvirom kvalifikacija.