KRIVIČNA DELA PROTIV PRIVREDE – KRIVIČNA REGULATIVA KAO ZNAČAJAN FAKTOR PRIVREDNE STABILNOSTI - Matijašević-Obradović, Jelana; Ilić, Dragan S. (Poslovna ekonomija, 2018)
SAŽETAK: Na početku analize rezultata rada pravosudnih organa u postupcima za krivična dela protiv privrede postavilo se pitanje da li sadržajna krivičnopravna regulativa sa primarnim zaštitnim objektom, može delovati preventivno na potencijalno vršenje novih krivičnih dela protiv privrede, te time biti značajan faktor ukupne privredne stabilnosti. U radu je prvenstveno primenjen normativni metod, upotpunjen sa analitičkim i deduktivnim metodološkim pristupom, te osnovnom kvantitativnom analizom podataka. Primarni legislativni izvor koji je konsultovan u radu jeste Krivični zakonik. Posledice svih pojedinačnih krivičnih dela mogu veoma snažno uticati na određene aspekte privrednih odnosa. Svako krivično delo ima svoj specifični objekt radnje, dok je pasivni subjekt zapravo Republika Srbija i svi njeni građani. Sadržajnom krivičnom regulativom, mi činimo veoma mnogo na polju privredne stabilnosti. Država koja neguje i usavršava krivičnopravnu reakciju jeste država koja najopasnija krivična dela drži efikasno pod kontrolom, što direktno utiče na stabilnost i prosperitet.