KARAKTERISTIKE OTVORENIH INOVACIJA I NJIHOV DOPRINOS RAZVOJU MALOG I SREDNJEG BIZNISA - Jovović, David (Poslovna ekonomija, 2018)
U savremenim uslovima poslovanja, znanje predstavlјa klјučnu ekonomsku kategoriju, posebno zbog značaja njegove komercijalizacije u inovacije. Jer, sve je očiglednije da razlike u dostignutom nivou inovativnosti određuju u značajnom stepenu razvojne mogućnosti preduzeća, kao i privreda u celini. Inoviraj ili nestani, postala je suština poslovne politike preduzeća u posledlјoj deceniji minulog veka. Imajući u vidu činjenicu da od tog vremena do današnjih dana, mala i srednja preduzeća sve više poprimaju atribute pokretača rasta nacionalne proizvodnje i ukupne zapslenosti, jasno je da je imperativ unapređenja njihove inovativnosti u ovom periodu došao do punog izražaja. Ovo iz osnovnog razloga, što inovativna mala i srednja preduzeća značajno doprinose prevladavanju tehnološkog jaza nacionalnih ekonomija, odnosno doprinose njihovom prelasku iz nižeg u viši nivo tehnološkog razvoja. U radu je apostrofirana važnost koncepta otvorenih inovacija za unapređenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća. Omogućujući proces intenzivne razmene znanja, sredstava i tehnologije između pojedinih ekonomskih aktera, koncept otvorenih inovacija je doprineo unapređenju inovativnosti sektora malih i srednjih preduzeća kao klјučnog pokretača rasta njihove konkurentnosti u ekonomiji znanja. Inovacije su moćno sredstvo za nova mala i srednja preduzeća da uspešno uđu na tržište i promene postojeće stanje, omogućavajći istovremeno i postojećim preduzećima da unapređenjem inovativnosti održe ili pobolјšaju svoj položaj na tržištu. Inovativna mala i srednja preduzeća učestvuju u protoku znanja u okviru inovacionih sistema, sve manje kao pasivni korisnici, a sve više kao značajan izvor znanja.