PROFITABILNOST BANKARSKOG SEKTORA U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA - Kalaš, Branimir M; Rakita, Aleksandra (Poslovna ekonomija, 2018)
Performanse banaka reflektuju veličinu, vrednost, uspeh, kao i efikasnost njihovog poslovanja. Indikatori banke predstavljaju ogledalo njihovih poslovnih aktivnosti, te shodno tome, banke moraju težiti njihovom poboljšanju kako bi mogle funkcionisati i opstati na finansijskom tržištu u tržišnim uslovima konkurencije. Upravo na taj način, banke će biti u mogućnosti da ostvare pozitivne rezultate u svom poslovanju, tj. profit i tako kreirati uslove za njihov dugoročni rast i razvoj. Cilj rada je prikazati stanje bankarkog sektora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori putem osnovnih pokazatelja sa posebnim naglaskom na profitabilnosti i likvidnosti. S druge strane, predmet rada se ogleda kroz teorijski prikaz i empirijsko predstavljanje ključnih pokazatelja bankarskog sektora u Srbiji i Bosni i Hercegovini.