KOMPARATIVNA ANALIZA EFIKASNOSTI JAVNOG SEKTORA REPUBLIKE SRBIJE I TRANZICIONIH ZEMALJA - Lovre, Ivan; Jotić, Jelena (Poslovna ekonomija, 2018)
SAŽETAK: Tranzicioni procesi koji su zahvatili zemlje Centralne i Istočne Evrope doveli su do recesije i rasta nezaposlenosti. Svetska finansijska kriza je aktuelizovala problem prezaduženosti tranzicionih i posttranzicionih zemalja. Ovi procesi nisu zaobišli ni zemlje u regionu, pa ni Republiku Srbiju. Visok nivo javne potrošnje i nereformisan javni sektor Republike Srbije su doveli do konstantnih budžetskih deficita, krize javnog sektora i nestabilnosti sistema javnih finansija. Analizom efikasnosti i poređenjem javnih sektora tranzicionih zemalјa i Republike Srbije, utvrđuju se nivoi efikasnosti, izvori neefikasnosti i potreba za državnom intervencijom. Primenjena metoda analize je relativnog karaktera i meri širi socioekonomski uticaj javnog sektora, kao i uticaj nivoa rasta javnih rashoda na performanse i efikasnost javnog sektora. Rezultati istraživanja ukazuju da neefikasnost javnog sektora tranzicionih zemalјa pokazuje da je moguće ostvariti sadašnji nivo i kvalitet javnih usluga i sa manjom javnom potrošnjom u proseku za 20%, što je dovolјno da se eliminišu budžetski deficiti. Zemlјe sa manjim javnim sektorom su u tranziciji postigle veću efikasnost. Dobijene rezultate je potrebno tumačiti sa dozom opreza, pošto se javni sektori i sistemi javnih finansija razlikuju od zemlјe do zemlјe. Nedostaci nacionalnih statistika uslovlјavaju aproksimacije pojedinih kategorija javnih rashoda.