IZMEĐU OPREDELJENJA I STVARNOSTI - RODNI JAZ U FRANŠIZNIM DRUŠTVENO ODGOVORNIM KOMPANIJAMA U SAD I REPUBLICI SRBIJI - Đurić Kuzmanović, Tatjana; Stanković, Milica S (Poslovna ekonomija, 2017)
U istraživanju se polazi od definisanja korporativne društvene odgovornosti (KDO) kao koncepta koji uključuje i rodno odgovoran odnos prema zaposlenima. Predstavljen je istorijski razvoj koncepata korporativne društvene odgovornosti i prepoznata njihova različitost u savremenim uslovima. Ispituje se rodni jaz u odabranim društveno odgovornim kompanijama u Sjedinjenim američkim državama i u Srbiji, sa fokusom na situaciju u franšizi, između kompanijskih deklarativnih opredeljenja i preporučenih mera prema zaposlenima i rodnog balansa u upravljačkim i liderskim uloga. Rodna analiza koncepta korporativne društvene odgovornosti koji su formulisani proteklih decenija potvrđuje njihovo snažno rodno slepilo i jaz između savremenih deklarativnih društveno odgovornih korporacijskih opredeljenja i mera o rodnoj jednakosti i interesa kapitala. Prepoznati rodni jaz u istraživanim odabranim franšiznim kompanijama ukazuje na potrebe sistematičnijeg integrisanja rodno odgovornog pristupa u poslovne strategije o korporativnoj društvenoj odgovornosti, kao i uvođenja dodatnih, obavezujućih podsticajnih mera za unapređivanje rodne ravnopravnosti u društveno odgovornom poslovnom upravljanju.