METODE DUGOROČNOG PLANIRANJA LOKALNOG RAZVOJA - Rajković, Biljana Lj.; Stojković, Aleksandra Lj; Rajković, Miloš D (Poslovna ekonomija, 2017)
SAŽETAK:Prema savremenoj teoriji planiranja, dugoročnim planiranjem lokalnog razvoja (opština i gradova) udaraju se temelji razvoja konkretne lokalne zajednice, jer se time definiše idejna osnova za izradu pratećih srednjoročnih i kratkoročnih planova posmatranog razvoja. Međutim, tekući ubrzani razvoj, nauke, tehnologije i globalizacije zahteva primenu adekvatnih planskih metoda u posmatranom planiranju čija struktura je neuređena, pa se zato u toj oblasti danas postižu sve slabiji planski rezultati – što naročito važi za manje razvijene zemlje poput Srbije. Upravo iz tih razloga ovim radom se teži doprinošenju naučnom uređivanju metoda za dugoročno planiranje lokalnog razvoja, sa ciljem da se time podigne efikasnost te veoma značajne vrste planiranja.