ISTRAŽIVANJE STAVOVA ISPITANIKA O POTENCIJALIMA VRNJAČKE BANJE ZA NJEN RAZVOJ KAO DESTINACIJE KULTURNOG TURIZMA - Podovac, Milena Zoran; Jovanović Tončev, Melita; Milićević, Snežana (Poslovna ekonomija, 2017)
Predmet istraživanja u ovom radu je analiza kulturnih resursa Vrnjačke Banje. Cilj istraživanja je da se utvrdi da li Vrnjačka Banja poseduje realne mogućnosti da postane destinacija kulturnog turizma. U svrhu provere potencijalnih resursa za razvoj kulturnog turizma u Vrnjačkoj Banji, sprovedeno je empirijsko istraživanje. Prikupljeni su i analizirani odgovori 130 ispitanika o njihovim stavovima o kulturnim resursima Banje. Primenom Kolmogorov-Smirnov testa utvrđeno je da podaci nemaju normalan raspored, te su primenjeni neparametrijski testovi kako bi se potvrdile ili odbacile postavljene hipoteze. Mann-Whitney U-test i Spearmanov koeficijent korelacije upotrebljeni su u cilju ustanovljavanja odnosa između definisanih varijabli. Utvrđeno je da kultura doprinosi imidžu destinacije, da Banja raspolaže kulturno-istorijskim lokalitetima i da organizuje manifestacije koje mogu doprineti razvoju kulturnog turizma. Deskriptivnom statističkom analizom je utvrđeno da ispitanici smatraju da je za razvoj kulturnog turizma važna saradnja između institucija kulture i nosilaca turističke ponude. Sa druge strane, primenom neparametrijskih testova analizirano da je li postoje statistički značajne razlike između stavova ispitanika. Ključne reči: Vrnjačka Banja, kulturni turizam, resursi, destinacija.