МЕНАЏМЕНТ ЗНАЊА И КОНКУРЕНТНОСТ ОРГАНИЗАЦИЈЕ - Dželetović, Milenko; Mašić, Branislav M; Nikolić, Davor M.; Nešić, Sandra B. (Poslovna ekonomija, 2017)
Дракер је пре више од 20 година знање назвао „основним економским ресурсом”; заговарао је да је оно (знање) постало једини ресурс конкуренстке предности организација. Могло би се рећи да је способност организације да иницира и спроводи активности и процесе „експлоатације” постојећег и креирања нових знања међу кључним факторима у креирању конкурентске предности организација. Тежња ка стварању и стварање јединственог знања би свакако компанију диференцирало у односу на друге, али су препознавање и тацитног и експлицитног знања, и успостављање одговарајуће организационе инфраструктуре једнако важни аспекти. Концепт менаџмента знања, препознат као један од најважнијих менаџмент алата, у великој мери је распрострањен, иако нове технологије и променљиво пословно окружење захтевају стална прилагођавања. У сваком случају, знање се може сматрати вредним и чак кључним фактором успешности компанија. Сврха овог рада је да испита вредност менаџмента знања за компаније и утицај праксе менаџмента знања на конкурентност компаније.