ZNAČAJ PROGRAMA PODRŠKE EU ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA – PRIMER REPUBLIKE SRBIJE - Ristanovic, Vladimir; Tosovic-Stevanovic, Aleksandra L (Poslovna ekonomija, 2017)
Program regionalne saradnje i razvoja zemalja Zapadnog Balkana Evropska unija stavlja na pijadestal sveukupne politike, naročito politike proširenja EU. Ovim zemljama su na raspolaganju kapaciteti EU kroz brojne programe finansijske podrške i tehničke pomoći, kako bi omogućili ekonomski razvoj i prosperitet zemalja, njihovu političku stabilnost i bezbednost. Cilj nam je da u radu prikažemo na koji način takvi programi podrške institucijama i organizacijama doprinose razvoju Republike Srbije kroz regionalni razvoj i saradnju zemalja Zapadnog Balkana. Za rešavanje pitanja koja su od zajedničkog interesa, zbog nepovoljne ekonomske situacije u većini zemalja Zapadnog Balkana, neophodna je finansijska pomoć, što je svrha i cilj programa podrške EU. Regionalnim programima podrške, kao podsticajima zemljama regiona da unaprede regionalnu saradnju, EU pojednostavljuje pristup kreditima, kroz udruživanje i koordinaciju različitih izvora finansiranja i tehničke pomoći, pružajući podršku pri apliciranju i realizaciji programa prekogranične saradnje. Na ovaj način unapređeni su institucionalni i organizacioni kapaciteti, regionalna i socijalna infrastruktura, kao i regionalna inicijativa između zemalja Zapadnog Balkana. Klјučne reči: regionalni razvoj, zemlje Zapadnog Balkana, razvoj Republike Srbije, programi podrške EU.