KORELACIJE DIMENZIJA ZADOVOLJSTVA POSLOM I RAZMENE LIDERA I SLEDBENIKA (LMX) U TURISTIČKOM I JAVNOM SEKTORU - Vanić, Tatjana; Nedeljković Knežević, Milena (Poslovna ekonomija, 2017)
Danas, u organizacijama, jedna od najvažnijih odrednica je da se postigne upravljačka efikasnost i sposobnost da se utiče na zaposlene da sprovedu zahteve i odluke i da pri tome ispune i sopstvene ciljeve. Jedan od preduslova za postizanje napred navedenih organizacionih i individualnih ciljeva je kvalitetan odnos između lidera i sledbenika, kako bi organizacija bila funkcionalna i uspešna, a zaposleni zadovoljan na poslu. Dobar primer je sektor usluga, odnosno u ovom slučaju, turistički i javni sektor koji se razlikuju po pristupu definisanju organizacionih performansi. U turističkom sektoru najčećši oblik organizacije je timski rad sa liderom tima, uz visoki stepen fleksibilnosti pri donošenju odluka. U javnom sektoru je znatno smanjen prostor za fleksibilan pristup procesu donošenja odluka, jer država u skladu sa svojim aktima u znatnoj meri utiče na ovaj proces. Kako zadovoljstvo poslom ima niz značajnih organizacionih implikacija (na primer, kvalitet radnih performansi) ispitani su povezanost između raznih aspekata zadovoljstva poslom i kvaliteta razmene između lidera i sledbenika.